44 Nabestaanden
Oorlogen trekken diepe sporen. Met een boek moet daarvan iets zichtbaar worden gemaakt. Wat zijn nu de sporen van de razzia die door de Duitse bezetter op 10 en 11 november 1944 in Rotterdam en Schiedam werd gehouden, toen alle mannen in de leeftijd van 17 tot en met 40 jaar zich dienden zich te melden voor de arbeidsinzet. Om en nabij de 52.000 werden er afgevoerd? Wat zijn de effecten ervan, welke restanten vinden we in het huidige leven? Om dat te onderzoeken zijn er interviews gehouden met nabestaanden van de mannen die destijds zijn weggevoerd; daarvan vinden 44 hun weerslag in dat boek. Het leverde bijzondere verhalen en ontdekkingen op.
Categorieën en thema's
Vragen
Het 'vragen' staat voor de vele vragen waarmee de nabestaanden veelal toch achterbleven; ze zijn vaak te laat geweest om vader of opa te bevragen of hadden schroom dit te doen.
Zoeken
Het zoeken gaat over de nabestaanden die op enig moment en op uiteenlopende manieren zijn gaan zoeken naar wat hun vader of grootvader is overkomen. de manier waarop die zoektochten zijn aangepakt, zijn een verhaal op zichzelf.
44
Vierenveertig foto's van familieleden van destijds weggevoerde mannen, vierenveertig verhalen van die weggevoerde mannen, vierenveertig verhalen van het familielid, en foto's van voorwerpen of documenten die betrekking hebben op de razzia
Het boek wordt in nauwe samenwerking met de Stichting Razzia Monument ontwikkeld en het verschijnt op 10 november 2025 tijdens de tweede herdenking bij het monument. | De opbrengsten van het boek komen ten goede van de Stichting Razzia Monument. |
Wil je meer weten over dit project? Kijk dan op de site november 44.